Split
Split is een van de meest gekozen bodembedekkers. Het wordt bijna in iedere tuin gebruikt en dat is niet zonder reden. Split heeft namelijk de perfecte combinatie van functionaliteit en uitstraling. Het bestaat uit hoekige steentjes, afkomstig van gebroken natuursteen, en wordt vaak gebruikt voor opritten, tuinpaden, borders en decoratieve oppervlakken. Door de hoekige vormen sluit split goed op elkaar aan, wat zorgt voor stabiliteit. Met split geef je jouw tuin een moderne én natuurlijke uitstraling.
De voordelen van split
- Split is slijtvast en behoudt jarenlang zijn vorm en kleur.
- Split is goed waterdoorlatend, voorkomt plassen en biedt een goede afwatering.
- Split is beschikbaar in diverse stijlen om te passen bij elke tuin.
- Split is onderhoudsarm, want onkruid krijgt weinig kans bij het juiste gebruik van anti-worteldoek.
Het verschil tussen grind en split
Split en grind vallen beide onder waterdoorlatende verharding, maar er zijn wel enkele belangrijke verschillen. Het belangrijkste verschil tussen grind en split ligt in de vorm en de manier waarop ze zijn afgewerkt.
Split wordt gemaakt door het breken van grote stenen. Hierdoor hebben de steentjes een hoekige vorm, wat zorgt voor een goede stabiliteit. Dit maakt split ideaal voor plekken, zoals opritten en parkeerplaatsen. Ook wordt het vaak gecombineerd bij moderne woningen.
Grind heeft een ronde vorm en ontstaat door natuurlijke erosie van stenen in rivieren. Het is geschikt voor zowel decoratieve toepassingen als voor functionele toepassingen, zoals een oprit. Doordat grind een de ronde structuur heeft wordt het vaak prettiger ervaren als looppad dan split.
Hoe bepaal je de juiste splitkleur voor jouw tuin?
De kleur en stijl van split bepalen de uitstraling van je tuin. Kies een kleur die past bij je beplanting, bestrating en persoonlijke smaak. Bij ons vind je een breed aanbod aan splitsoorten in diverse kleuren.
Antraciet - Zwart: Antraciet- en zwartgekleurde splitsoorten zorgen voor een strakke en moderne uitstraling die perfect aansluit bij minimalistische tuinontwerpen. Deze kleur contrasteert met groenblijvende planten en strakke bestrating.
Bont: Bonte split combineert verschillende kleuren en tinten, wat zorgt voor een speels, levendig en natuurlijk effect. Deze kleurvariant past perfect in landelijke tuinen of natuurrijke omgevingen.
Lichtgrijs - Donkergrijs: Lichtgrijze en donkergrijze split is een tijdloze keuze. Deze tinten werken uitstekend als neutrale basis, waardoor ze goed combineren met andere tuinmaterialen zoals hout, steen, of beplanting
Rood - Bruin: Rood- en bruingekleurde splitsoorten brengen een warme, mediterrane uitstraling naar jouw buitenruimte. Het wordt vaak geassocieerd met zonnige, zuidelijke landschappen en zijn perfect voor als je een natuurlijke en gezellige sfeer wil creëren.
Zand - Créme: Zandkleurige en crèmekleurige split geven je tuin een lichte en zomerse uitstraling. Deze tinten reflecteren het zonlicht prachtig en combineren goed met lichte bestrating en groene beplanting.
Het belang van de juiste splitgrootte
Het kiezen van de juiste grootte van split is essentieel voor een goede toepassing. In onderstaande tabel zijn de verschillende toepassingen, steentypes, grindmatten en de minimale en maximale formaten voor split overzichtelijk weergegeven.
Toepassing |
Aanbevolen grootte |
Voordelen |
Opritten en parkeerplaatsen |
Goede stabiliteit en belasting mogelijk. |
|
Tuinpaden |
Comfortabel beloopbaar, ook op blote voeten. |
|
Borders en decoratie |
Subtiel en perfect voor fijne afwerkingen. |
|
Grote oppervlakken |
Decoratief en geschikt voor een rubuuste look. |
Hoe bereken ik de benodigde hoeveelheid split?
- Meet het oppervlak op: Bereken de lengte en breedte van het gebied waar je split wilt aanleggen.
- Kies voor split- of honinggraadplaten: Wanneer je kiest voor platen heb je 3 cm laagdikte split nodig.
- Kies de gewenste laagdikte: Voor paden en borders en opritten is 5-7 cm voldoende. Let op! hoe grover het grind, hoe dikker de laag split.
- Bereken de kubieke meters: Vermenigvuldig lengte, breedte en gewenste dikte (in meters).
- Reken om naar tonnen: Gemiddeld weegt 1 m³ split ongeveer 1500 KG.
Stappenplan voor het aanleggen van split
- Voorbereiding: verwijder onkruid, egaliseer de grond.
- Afboording plaatsen: gebruik kantopsluiting om te voorkomen dat de split verspreid raakt.
- Leg anti-worteldoek aan in de tuin om onkruidgroei te voorkomen.
- Grindplaten leggen: gebruik grindplaten als basis. Als het split hier op wordt gestort ligt het op één gelijke hoogte en blijft mooi op de plek liggen.
- Split aanbrengen: strooi de split gelijkmatig over het gebied.
- Verdelen en egaliseren: gebruik een hark om de split gelijkmatig te verdelen en zorg voor een egaal resultaat.
Waarom gebruik maken van splitplaten?
Splitplaten zorgen voor een stabiele ondergrond, zodat je er met afvalbakken en de fiets gemakkelijk overheen kunt lopen. Ook zorgt het voor meer stabiliteit wanneer je er een loungeset of tafel op wilt zetten. Wil je splitplaten bestellen, zodat het split op zijn plek blijft? Bekijk dan hier onze splitplaten. Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste splitplaten? Neem dan contact op met de experts van Klinkervisie en maak samen jouw project een succes!