Gebakken klinkers
Gebakken klinkers worden mooier met de jaren. Zij winnen aan uitstraling terwijl ze hun kleuren behouden. Door deze duurzame eigenschap werden ze ook hergebruikt. Gebakken klinkers zijn dus een van de meest milieuvriendelijke bestratingskeuzes. Doordat de gebakken klinkers worden gebakken op een temperatuur van 1200°C zijn ze bestand tegen extreme vorst, hoge temperaturen en intensief dagelijks gebruik. Gebakken klinkers zijn ook uitstekend de combineren met opvallende kleuren, vormen en met andere verhardingsmaterialen. Daardoor komen de gebakken klinkers nog meer tot zijn recht. Gebakken klinkers zijn dus puur natuur, duurzaam en blijvend mooi!
De voordelen van gebakken klinkers
- Hebben een authentieke uitstraling die past bij verschillende soorten woningen en gebouwen.
- Zijn duurzaam en gaan lang mee, wat betekent dat je niet snel nieuwe bestrating hoeft te leggen.
- Gebakken klinkers zijn gemakkelijk te onderhouden.
- Bieden goede grip en zijn daarom veilig om op te lopen, zelfs bij regenachtig weer.
- Zijn bestand tegen extreme temperaturen en weersomstandigheden, waardoor ze ideaal zijn voor elk seizoen.
- Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maten en patronen, waardoor je veel ontwerpopties hebt om uit te kiezen.
- Milieuvriendelijk omdat ze worden gemaakt van natuurlijke materialen zoals klei.
Het verschil tussen oud en nieuwe gebakken klinkers
Het belangrijkste verschil tussen oud en nieuw gebakken klinkers zit in de manier waarop ze zijn geproduceerd en de uitstraling die ze hebben. Het hangt van je persoonlijke smaak en de stijl je tuin / huis af welke soort klinkers het beste bij jouw situatie past.
Oude gebakken klinkers worden al tientallen jaren geproduceerd en hebben daarom een verweerde uitstraling. Dit komt doordat het bakproces van oudere klinkers niet zo nauwkeurig en gecontroleerd was als bij de moderne productiemethoden. Het resultaat is dat oudere klinkers variaties vertonen in kleur, textuur en maat. Bovendien kunnen oude klinkers ook kleine beschadigingen en imperfecties hebben, wat juist weer bijdraagt aan hun karakter en charme.
Nieuwe gebakken klinkers worden geproduceerd met moderne productiemethoden en zijn daardoor uniform van kleur, textuur en maat. Ze hebben een strakke, moderne uitstraling en zijn vaak geschikter voor moderne architectonische ontwerpen.
Formaten gebakken klinkers
Gebakken klinkers zijn verkrijgbaar in diverse formaten met elk hun eigen afmeting. Het verschil in formaat heeft invloed op de uitstraling van de bestrating en kan ook van invloed zijn op de kosten en de moeilijkheidsgraad van het leggen.
Keiformaat klinkers zijn relatief groot en hebben een rechthoekige vorm. Formaat circa: L 200 x B 100 mm |
|
Dikformaat klinkers zijn iets breder dan een waalformaat en hebben een langwerpige vorm. Formaat circa: L 200 x B 65 mm |
|
Waalformaat klinkers zijn het kleinst van deze drie en hebben een langwerpige vorm, vergelijkbaar met dikformaat maar smaller. Formaat circa: L 200 x B 50 mm |
Getrommelde klinkers
Op onze website hebben we het soms over getrommelde bestrating of klinkers. Dit zijn klinkers die met een machine zijn bewerkt, waardoor het lijkt alsof het al jaren oud is. Bij het trommelen van de stenen wordt hierover heen en weer gerold, zodat de scherpe kantjes eraf gaan en de stenen mooi afgerond worden. Hierdoor krijgt je terras, oprit of pad een supermooie rustieke uitstraling. Ook getrommelde stenen zijn er in allerlei maten, zoals dikformaat, keiformaat en waalformaat.
Populaire kleuren gebakken klinkers
De oude gebakken stenen zijn in tegenstelling van de hedendaagse klinkers gebakken in steenovens die werden gestookt met hout en kolen. Het was onmogelijk om deze ovens op een constante temperatuur te stoken, hierdoor ontstonden talloze kleurverschillen. Nieuwe gebakken klinkers zijn verkrijgbaar in een groot palet aan kleuren en formaten:
Populaire merken / series
Wij verkopen gebakken klinkers van de merken Klinkervisie, Wienerberger, Stonebase en Van der Sanden. De meest populaire series van gebakken klinkers zijn:
Stappenplan voor het leggen van gebakken klinkers
- Zorg voor een goede fundering, een goede fundering voor straatwerk is minimaal een onderbouw van 20 centimeter. Deze bestaat uit gebroken puin met een dun laagje ophoogzand. Door deze laag goed aan te trillen of aan te stampen zorg je ervoor dat het straatwerk niet verzakt.
- Plaats opsluitbanden om deze fundering op te sluiten, opsluitbanden zorgen ervoor dat je fundering intact blijft en niet wegzakt. Verder zorgen opsluitbanden ervoor dat uit straatwerk vastzit en geen kant meer op kan. Op onze pagina opsluitbanden staat een stappenplan hoe u opsluitbanden kan plaatsen.
- Maak de toplaag van de fundering vlak met een lat/waterpas, hierdoor maak je de fundering klaar om het straatwerk te gaan leggen.
- Begin met het straatwerk leggen, begin met het leggen met 1 of 2 stenen als kantlijn om het straatwerk mooi als een geheel te houden. Begin daarna met het leggen van het gewenste verband. Hier een paar voorbeelden: Halfsteensverband, keperverband, elleboogverband of visgraatverband.
- Nu de stenen gelegd zijn moeten te zaagstukken ook nog gemaakt worden, deze stenen kan je op maat maken op verschillende manieren: met een stenenknipper, met een bandenzaag of met een slijptol met een diamantschijf er op. Op deze manier werk je het straatwerk netjes af.
- Nu het straatwerk klaar is mag er zand overheen, dit zand zorgt ervoor dat de stenen geen kant meer op bewegen en vast zitten op hun plek.